ONZE CONTACTGEGEVENS
Schieweg 95A
3038 AJ Rotterdam
010-4666511
info@rdammakelaars.nl
Je hebt jouw droomhuis gevonden en wil dit huis dit keer niet aan je voorbij laten gaan. Tijd om te bieden! Maar hoe breng je een bod uit? En met welke aspecten moet je rekening houden? Wij vertellen het je!
Het openingsbod bepalen
Om een bod te doen, moet je eerst bepalen hoeveel je kan en wil gaan bieden. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de waarde van de woning. Vraagt de verkoper meer dan dat de woning waard is? Dat is iets om rekening mee te houden wanneer jij een bod doet. Ook is het belangrijk om jouw budget te bepalen. Hoeveel kun je lenen en wat wil je uitgeven? Het is dan ook handig om meteen jouw financiële onderhandelingsruimte te bepalen. Zo kun je altijd nog iets meer bieden, wanneer je bod niet direct geaccepteerd wordt.
De ontbindende voorwaarden zijn de belangrijke veiligheidsmaatregelen bij het kopen van een huis. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat je onder de koop uit kunt als je de woning toch niet kunt kopen. De meest voorkomende voorwaarden staan hieronder beschreven.
– Onder voorbehoud van financiering
Wanneer je onverwachts voor de koop geen of niet voldoende hypotheek kunt krijgen, kan het koopproces gestopt worden. Met deze voorwaarde in het voorlopige koopcontract, kun je dus nog onder de koop uitkomen. Hierbij moet je wel voor de definitieve koopdatum twee afwijzingsbrieven van hypotheekaanbieder kunnen laten zien.
Bij een bouwkundige keuring worden (verborgen) gebreken van het huis opgespoord die zomaar heel veel geld kunnen gaan kosten. Wanneer er gebreken zijn die het maximale bedrag die jij hebt vastgelegd, overschrijden om het huis te herstellen, kun je van de koop afzien. Bouwkundige keuringen worden meestal bij oudere huizen gedaan.
Een bod uitbrengen
Je kunt je bod doen per brief/mail of telefonisch. Let wel op dat je het bod zwart op wit bevestigd. Het beste kun je dus mailen naar de makelaar en de (eventuele) voorwaarden benoemen.
Wanneer is een bod bindend?
Als je bod geaccepteerd wordt en beide partijen het eens zijn over de verkoopprijs en de voorwaarden, kan het koopcontract worden opgesteld. De koop is pas definitief nadat jij en de verkoper het koopcontract hebben getekend. Hierna heb je nog 3 dagen bedenktijd. Daarna kun je alleen nog van de koop afzien op basis van de ontbindende voorwaarden.
Tip: gebruik de gunfactor!
Een bod doen op een huis blijft een onzekere zaak. Je kunt nog zo’n goed bod uitbrengen, maar als de verkoper een ander de woning meer gunt, wordt jij niet de nieuwe eigenaar. Probeer je dan ook te verplaatsen in de verkoper en kijk naar zijn wensen. Willen zij de woning zo snel mogelijk verkopen en kun jij hieraan voldoen? Laat het ze dan weten, zo vergroot jij jouw kansen meteen!